Sri, 24.07.2024. 02:35

Trg svete Barbare djeci

Trg svete Barbare djeci

Projekt "Trg svete Barbare djeci" odvija se u sklopu programa "Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture". Riječ je o programu Civilne inicijative kojom se podržavaju projekti građana koji unaprjeđuju lokalnu zajednicu društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom te potiču aktivno sudjelovanje građana u oblikovanje kulturnog i društvenog života.

Trg svete Barbare otvoren je 7. veljače 2020. godine. Postavljen je ormarić za knjige, s naglaskom na slikovnice i knjige za djecu. Ormarić je oslikala riječka umjetnica Mirna Sišul, a u provedbi projekta volonterski su sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom. Ideja je da djeca na Trgu uživaju u pisanoj riječi pa će tako moći knjige ili slikovnice posuditi i nakon čitanja ih vratiti, a moći će i sami slikovnice ili knjige koje više ne čitaju ostaviti u ormariću kako bi ih pročitala neka druga djeca. Svi su pozvani i da čitaju na otvorenom i na taj način obogate Trg na kojem će se organizirati i razne radionice s djecom na otvorenom, bit će raznih predstavljanja knjiga i slikovnica, ali i ostalih aktivnosti koje potiču okupljanje i druženje na otvorenom u samom centru grada.

Uz ormarić, postavljene su i klupice na kojima se slikovnice mogu prelistati te zelenilo koje je posađeno u velikim posudama. 

Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja koje će na Trgu Svete Barbare održavati radionice za djecu, a Udruga Portić će prostor koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom i brinuti se o sitnim popravcima i bilju u vazama. Također, Udruga će knjige i slikovnice u ormariću, koje su prikupili građani i volonteri udruge, redovito nadopunjavati.

Voditeljica projekta: Zorica Radojčić

Fotografija: Novi list