Pon, 26.02.2024. 12:10

Volontiranje

Volontiranje

ZAŠTO VOLONTIRATI?
Motivi koji ljude potiču na volontiranje su različiti, a dobrobiti volontiranja su mnogostruke:

Stječete iskustvo i obogaćujete životopis
Volontiranjem se stječu radne navike, iskustvo, preuzimaju se određene odgovornosti i obaveze, a to sve vodi i lakšoj zapošljivosti. Ako želite volontirati, kontaktirajte neki od volonterskih centara (u Rijeci – Volonterski centar Rijeka Udruge SMART) i lokalne udruge. Angažirati se možete na različite načine, slobodno izrazite i svoje afinitete i želje.

Upoznajete nove ljude i stječete prijatelje
Volontiranje je nesebična aktivnost ljudi koji većinom vole društvo, životinje, sport, boravak u prirodi te pozitivno pristupaju životu i svijetu oko sebe. Upravo zbog toga, u svakoj vašoj volonterskoj aktivnosti možete upoznati zanimljive ljude te na taj način proširiti svoj krug prijatelja i poznanika.

Učite nova znanja i usavršavate vještine
S obzirom na to da su volonterski angažmani promjenjivi i da često ovise o razdoblju u godini, uvijek postoji mogućnost da se okušate u nekoj novoj i (zašto ne?) uzbudljivoj aktivnosti. Ako se, pak, angažirate kao volonter u nekoj udruzi, tu uvijek možete naučiti i ponešto o vođenju papirologije, a možda i o odnosima s javnošću ili marketingu.

Doprinosite i sebi i zajednici
Nesebičnim radom činite velike stvari za sebe, ali i za druge. Humanitarni karakter volontiranja izaziva osjećaj ponosa i ispunjenosti te također doprinosi oslobađanju od stresa koji nose svakodnevne obaveze. Takvim aktivnostima unosimo i brojne pozitivne promjene u svoju neposrednu okolinu, a zahvalnost korisnika volontiranja (i njihovih bližnjih) ne može se mjeriti ničime – osim osjećajem sreće i zadovoljstva.

Otvarate nove vidike
Volontiranje nam donosi nekad toliko potreban dodir sa stvarnosti, ali i podsjeća da stvari u životu ne valja uzimati zdravo za gotovo. Susrećemo se s ljudima s kojima se inače nikada ne bismo susreli, nalazimo se u situacijama u kojima se inače nikada ne bismo našli. Nauči nas cijeniti male stvari. One koje svi uvijek spominju, a rijetki zapravo vide.


PRIJAVA VOLONTERA ZA VOLONTIRANJE NA PROGRAMU PRIPOVJEDAČ/ICA PRIČA ZA LAKU NOĆ:

Ispunite obrazac (Google Forms): https://forms.gle/xUUV3JRaYdFyY77n9