Sri, 24.07.2024. 01:05

Arhiva vijesti 2014. godine

Arhiva vijesti 2014. godine

Arhiva vijesti Udruge "Portić" iz 2014. godine:

ORIGAMI IZLOŽBA
Rijeka, 5.1.2014.

S ponosom objavljujemo kako je izložba dječjih origami radova, održana 9. siječnja 2014. u Portiću, bila pravi hit među posjetiteljima. Čestitamo voditeljici Zdenki, a posebno se zahvaljujemo roditeljima Herenda i Živković koji su se pobrinuli za osvježenje za djecu. Još jednom, čestitamo svoj djeci na prekrasnim radovima. Radovi na origami radionicima nastali su tijekom zimskih školskih praznika. Fotografije s izložbe:


SEMINAR ZA VOLONTERE PRIČALICE U DJEČJOJ BOLNICI SREBRNJAK U ZAGREBU
Zagreb, 8.1.2014.

Projekt "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida" provodi se od studenog 2009. godine na Odjelu hematologije i onkologije u Rijeci. U suradnji s udrugom "Portić" udruga "Smiješak za sve" provest će projekt "Teta pričalica" u Dječjoj bolnici Srebrnjak, u Zagrebu.

Cilj ovoga projekta je osnažiti hospitalizirano dijete, pomoći roditeljima ove djece da tih sat vremena se odmore te volonterima pružiti priliku da humanitarnim radom postanu bolje i kompetentnije osobe u privatnom i poslovnom životu. Volonteri će nakon završene edukacije odlaziti u bolnicu na sat vremena i pričati djeci priče. Nakon pričanja priča, volonteri će pisati izvješća kojeg će objavljivati na zajedničkoj interaktivnoj stranici, kako bi ostali volonteri i organizator dobili što potpuniji uvid u tijek provedbe projekta. Na istoj stranici, pomoću kalendara, volonteri će samostalno planirati vrijeme odlaska u bolnicu i voditi evidenciju volonterskih sati koji će se po završetku projekta upisivati u volontersku knjižicu. Tijekom projekta će se kontinuirano, jednom mjesečno, provoditi supervizija volontera, dok će se sustavna evaluacija učinaka pripovijedanja priča provoditi tri puta tijekom godine. Cijeli projekt traje 10 mjeseci u godini i vlasništvo je Udruge Portić iz Rijeke. Edukacija za volontere održat će se 10 i 11.01.2014. godine u OŠ I. G. Kovačić u Zagrebu. Edukaciju provodi osam stručnjaka (socijalni pedagozi, psiholozi, pedijatri i medicinsko osoblje) iz Udruge Portić. Početak edukacije je u 16 sati u petak 10.01. i u subotu od 10 sati.

Fotografije sa seminara pogledajte u nastavku:


MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGA
Rijeka, 12.2.2014.

Međunarodni dan darivanja knjiga ove će godine u sklopu kampanje Čitaj mi! biti obilježen i u Hrvatskoj. Rijeka se, naravno, pridružuje obilježavanju. Gradska knjižnica Rijeka, Profil Mozaik knjižara Rijeka Centar i Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" u svojim prostorima organiziraju prikupljanje slikovnica za humanizaciju uvjeta boravka hospitalizirane djece. Akcija prikupljanja trajat će 14 dana (14. - 28. veljače), a prikupljene slikovnice bit će darovane Kliničkoj jedinici za psihijatriju dječje dobi KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida. Na sam Dan darivanja knjiga, 14. veljače u 18 sati djeca i roditelji pozivaju se u Profil Mozaik knjižaru Rijeka Centar, Užarska 1. Volonteri Portića i Gradske knjižnice Rijeka čitat će priče za laku noć. 


LUKA OSJEĆAJA - MISLIMO SRCEM
Rijeka, 4.4.2014.

Želimo vas obavijestiti da smo započeli provedbu novog projekta: "Portić - Luka osjećaja "Mislimo srcem". U tromjesečni ciklus radionica uključeno je 10-ero djece u dobi od 8 do 10 godina, a radionice se provode jednom tjedno. Cilj je pružanje pomoći djeci u razumijevanju i učenju važnih spoznaja o emocijama i komunikacijskim vještinama s namjerom boljeg upoznavanja sebe i uspostavljanja i održavanja uspješnih odnosa s vršnjacima i okolinom. Radionice se provode u Strukovnoj udruzi za promicanje dobrobiti djece "Portić", a voditeljice su psiholog, pedagog i defektolog. Projekt se provodi u suradnji s Osnovnom školom Nikola Tesla u Rijeci, a zahvaljujući financijskoj potpori Primorsko-goranske županije.


PRIČA "MALA CRVENA KUĆA"
Rijeka, 10.5.2014.

Strukovna udruga Portić i umjetnica, edukator i terapeut Mejrema Reuter igraju interaktvinu priču "Mala Crvena kuća" koja će se održati na Ogulinskom festivalu bajke 2014., u subotu, 7. lipnja od 14:00 do 15:30 sati na Sceni Regoč u Frankopanskom kaštelu. U priči će sudjelovati članovi i volonteri udruge Portić koji tom prigodom organiziraju izlet iz Rijeke.


PROMICANJE NENASILNOG RJEŠAVANJA SUKOBA S OSMIM RAZREDOM OŠ NIKOLE TESLE
Rijeka, 20.5.2014.

U sklopu manifestacije "Hrvatska volontira 2014." udruga "Portić" organizirat će radionicu "Promicanje nenasilnog rješavanja sukoba" s učenicima osmog razreda Osnovne škole Nikole Tesle. Razgovarat će se o kobnim posljedicama vršnjačkog nasilja (slučaj Luke Ritza, isječci iz filma) i kako ih prevenirati. Fotografije s radionice pogledajte u nastavku:

 

HRVATSKA VOLONTIRA - RADIONICA ZA UČENIKE PRVOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE NIKOLE TESLE
Rijeka, 20.5.2014.

U sklopu manifestacije "Hrvatska volontira 2014." učenici Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke sudjelovali su u aktivnostima Udruge "Portić". Tako su učenici 1.c razreda kroz priču, razgovor i igru ušli u svijet prijateljstva. Učenici četvrtih razreda u radionici "Mislimo srcem" naučili su bolje razumjeti svoje i emocije drugih te lakše i uspješnije uspostavljanje i održavanje odnosa. Fotografije s radionica pogledajte u nastavku:


DAN OTVORENIH VRATA UDRUGA 2014.
Rijeka, 30.5.2014.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" i Udruga za pet therapy Indeficienter Vinkuran u sklopu Dana otvorenih vrata Udruga organiziraju aktivnosti za poboljšanje kvalitete života naših korisnika. Cilj je poticati i razvijati aktivnosti usmjerene na organizaciju i profesionalni pristup pri izvođenju aktivnosti s djecom uključujući terapijske pse. Aktivnosti će se odvijati 6. lipnja 2014. u Osnovnoj školi Nikola Tesla i Strukovnoj udruzi "Portić".

  • Osnovna škola N.Tesla u 9:40 - učenicima 5.C razreda predstavit će se program BollDog, (prevencija nasilja) radionicu vodi gošća iz Italije gđa. Gaudimonte
  • Osnovna škola N.Tesla u 10:45 - učenicima 2.B razreda predstavit će se program Read Therapy (čitajmo psima) radionicu vodi prof. Goranka Rosanda Furlan
  • Strukovna udruga Portić, Trg Svete Barbare 5/1 grupi od 10-ak djece predškolske i rane školske dobi i pripovjedačima priča - "Tetama pričalicama" predstavit će se program Read Therapy (čitajmo psima) radionicu vodi prof. Goranka Rosanda Furlan.

Nekoliko crtica o programu R.E.A.D. je kratica za Reading Education Assistance Dogs – licencirani program registriran pri Intermountain Therapy Animals u Sjedinjenim Američkim Državama 1999. godine. Program R.E.A.D. jedinstveni je program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijskih vještina uz pomoć posebne metode: dijete čita psu. Pas u progamu R.E.A.D. terapijski je pas koji, zajedno s voditeljem (vlasnikom-volonterom), odlazi u škole, knjižnice i slične ustanove, gdje sluša djecu koja mu čitaju.

Zašto uopće čitati uz psa? Čitanje psima djeluje opuštajuće na korisnika. Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira niti se ruga. Pas dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom. Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima. Čitanje psima je zabavno. Kod djece koja čitaju psu često se opaža napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kada se opuste, postaju samopouzdaniji, a poslije imaju manje teškoća u čitanju pred vršnjacima. Tako postaju i društveno snalažljiviji te se lakše uključuju u druge aktivnosti. Fotografije Dana otvorenih vrata:


IZLET S VOLONTERIMA PRIČALICAMA U OGULIN
Rijeka, 12.7.2014.

U subotu, 7.6.2014. posjetili smo Ogulin, gdje su Tete i Barbe pričalice s Mejremom Rauter izveli interaktivnu priču "Mala crvena kuća" na Festivalu bajkiPosjetili smo i Ivaninu kuću bajki te se odmorili uz ukusnu večeru u restoranu "Bijela ruža" u Ravnoj Gori.

Sve fotografije s izleta pogledajte na: http://udruga-portic.hr/index.php/component/speasyimagegallery/izlet-ogulin-2014?Itemid=247


OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA ZA 2014.
Rijeka, 21.7.2014.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" u suradnji s partnerima Centrom za socijalnu skrb, Udrugom za zaštitu obitelji U.Z.O.R. iz Rijeke i Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno" iz Zagreba započinje s pripremama za provedbu projekta "Rijeka podrške – Rastimo zajedno". Radionice su namijenjene roditeljima koji se nose s višestrukim rizicima. Projekt se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva obrazovanja i sporta RH.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić " u suradnji s partnerima gradskom knjižnicom Rijeka, Udrugom za promicanje potreba djece i mladih – Smiješak za sve iz Zagreba i ove godine nastavlja s provedbom projekta "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida", projekt se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva zdravlja RH i potpori Grada Rijeke, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Objava za prijavu volontera i terminu održavanju pripremnog seminara biti će tijekom rujna 2014.


RADIONICE ZA RODITELJE "RASTIMO ZAJEDNO"
Rijeka, 4.11.2014.

Strukovna udruga Portić poziva vas na radionice za roditelje "Rastimo zajedno". Biti roditelj bilo je i bit će lijepo, važno, naporno i odgovorno. Dobar roditelj često se pita:
- Postupam li dobro, jesam li prestrog ili preblag, dosljedan ili nedosljedan?
- Što mojem djetetu zaista treba? Činim li dovoljno?
- Što činiti da svi u obitelji budemo zadovoljni, živimo u miru, ne bojimo se sukoba, znamo riješiti problem?
- Kako biti dobar roditelj koji postupa u najboljem interesu djeteta?

Imate li takvih ili sličnih dvojbi i želja pozivamo vas da se pridružite našoj grupi "Rastimo zajedno" u kojoj ćemo učiti i rasti zajedno s našom djecom.

Kome su namijenjene radionice? Radionice su namijenjene roditeljima djece u dobi do 4 god.

Što se radi na radionicama za roditelje "Rastimo zajedno"?
- kroz predavanja i vježbe stječu se znanja i vještine za bolji odnos s djetetom
- kroz razgovor s drugim roditeljima izmjenjuju se iskustva o rješavanju problema s djetetom
- kroz druženje se postaje sigurniji, jači, samopouzdaniji

Koliko traju radionice za roditelje "Rastimo zajedno"?
- 11 susreta po 2 sata,
- 1 put tjedno (četvrtkom od 17:30 do 19:30 sati)
- radionice će se provoditi u prostoru Udruge Portić, Trg Sv. Barbare 5/1, Rijeka.

Radionice su za polaznike besplatne! Vjerujemo da ćete na radionicama puno naučiti o sebi, svom djetetu, steći nove prijatelje i zabaviti se. Rast ćemo zajedno s našom djecom!

Kako je bilo na radionicama pogledajte na fotografijama:


RIJEKA PODRŠKE - RASTIMO ZAJEDNO
Rijeka, 6.11.2014.

Program "Rastimo zajedno" nastao je unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici i u okrilju Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo "Prve 3 su najvažnije!" Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Projekt provodi udruga "Portić" u partnerstvu s Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno" - Zagreb, Udrugom za zaštitu obitelji Rijeka U.Z.O.R. i Centrom za socijalnu skrb Rijeka. U sklopu ovog provest će se kontinuirana edukacija četiri grupe roditelja u tromjesečnom ciklusu s ukupno do 10-ero roditelja po ciklusu.

Radionice će se provoditi jednom tjedno (ukupno 11 susreta po grupi) prema slijedećem rasporedu: Strukovna udruga Portić, Trg Svete Barbare 5/1 Rijeka (utorkom od 17:30 do 19:30 sati, počevši od 11.11. 2014.) Centar za socijalnu skrb Rijeka - Podružnica: Obiteljski centar (Franje Čandeka 23b, br.tel.338-573) (srijedom od 9:30 do 11:30 sati, počevši od 12. 11 2014.) Udruga U.Z.O.R (Blaža Polića 2/1,br. tel. 322-911) (četvrtkom od 17:00 do 19:00 sati, počevši od 13.11.2014.)

Cjeloviti tekst pogledajte na: rijeka_podrske.doc


KSENIJA VIČIĆ NOMINIRANA ZA DOBROTVORKU GODINE!
Rijeka, 21.11.2014.

Predsjednica udruge Portić Ksenija Vičić nominirana je za Dobrotvorku 2014. godine! Nagradu "Josipa Vancaš - dobrotvorka godine" dodjeljuje Zaklada Zamah čime želi naglasiti važnost ženskoga doprinosa razvoju filantropije, dobrotvornog rada i djelovanja za opće dobro. Ove godine nominirano je 10 kandidatkinja, a dodjela nagrade održat će se 11. prosinca 2014. u Muzeju Mimara. Ksenijinu nominaciju pročitajte na: http://dobrotvorka.zamah.hr/dobrotvorka-2014/ksenija-vicic


PORTIĆU NAGRADA "ORGANIZATOR VOLONTIRANJA 2014."
Rijeka, 13.12.2014.

Strukovna udruga "Portić" dobitnica je nagrade "Organizator volontiranja 2014." koju dodjeljuje Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke. Hvala svim našim volonterima i volonterki Katarini Križić koja nas je za tu nagradu nominirala. Veselimo se budućoj suradnji i druženju s našim "starim" volonterima, ali i upoznavanju novih! 

 

PORTIĆ U MEDIJIMA TIJEKOM 2014. GODINE: