Sub, 02.12.2023. 03:08

Nagrada Ponos Hrvatske za Tete pričalice!!

Nagrada Ponos Hrvatske za Tete pričalice!!

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Poštene, dobre i hrabre ovi će mediji nagraditi 15. put! Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače.

Među ovogodišnjim kandidatima su tete i barbe pričalice, odnosno tete i stričeki pričalice koji svake večeri posjećuju djecu i mlade u bolnicama u Rijeci, Zagrebu, Puli, Splitu i Čakovcu. Najnježniji naši volonteri su tete i barbe ili tete i stričeki pričalice na odjelima hrvatskih bolnica. Projekt je prije 10 godina pokrenula riječka udruga Portić.

- Volontera nam ima jako puno, aktivnih oko 100 s tim da je kroz našu udrugu u tih 10 godina prošao nebrojeno volontera i to s riječkog i šireg područja. To je zapravo i jedino moguće da se cijela ova priča održava s obzirom na veliki broj volontera zato što svaku večer na odjele dječje bolnice Kantrida dolaze tri volontera po večeri, tako da je to sveukupno 12 volontera koji svaku večer dolaze posjetiti djecu u bolnicu, izjavila je Tamara Milovanović iz Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić", Rijeka. Kada se, nakon studiranja u Rijeci, u rodni Split vratila teta pričalica Ana Bilčić, koja je studirajući volontirala, s udrugom Most, Gradskom knjižnicom Marko Marulić i Klinikom za dječje bolesti u Splitu dogovorila je suradnju na humanoj priči.

- I onda je zapravo projekt letio na krilima više od 300 educiranih volontera koji su svaku večer odlazili u kliniku za dječje bolesti i tih sat vremena s djecom uživali u čitanju priča i u igri, rekla je Ana. Priče za bolničku djecu doletjele su prije dvije godine i na odjel pedijatrije u Pulsku opću bolnicu. Tete pričalice dolaze iz udruge "Suncokret", a slikovnice od srca posuđuje njihova Gradska knjižnica i čitaonica. Program riječkih teta i barba pričalica preuzeli su prije dvije godine i u Čakovcu. Mališane posjećuju, kao i u drugim gradovima, svake večeri. Sudjeluje i gradska knjižnica, a javilo se 60 volontera. Zagrebačke tete i stričeke pričalice okuplja udruga "Smiješak za sve". U bolnice su krenuli 2014. godine, a osobito su ponosni na dvadesetak stričeka pričalica. Zahvaljujući tetama, barbama i stričekima volonterima, djeca i njihovi roditelji, a često i bolničko osoblje, slađe spavaju, a njihovi lijepi snovi i pozitivna očekivanja bolest lakše okreću na put prema dragocjenom zdravlju i sretnijem životu.

Više na stranicama HRT-a: https://magazin.hrt.hr/582398/price-iz-hrvatske/ponos-hrvatske-tete-i-barbe-pricalice i stranicama portala 24sata: https://www.24sata.hr/news/tete-pricalice-mi-djeci-zelimo-olaksati-boravak-u-bolnicama-675657