Prijedlozi za darivanje

Ako ste još u dvojbi što biste uz predstojeće blagdane podarili svom djetetu, predložila bih vam sljedeće:

Podarite mu svoje VRIJEME - Odgodite sve hitne poslove i sve važne sastanke i učinite ono što je jedino neodgodivo: budite sa svojim djetetom. Podarite mu svoje POVRENJEMoguće je da vaše dijete hoće činiti i ono za što nije sposobno, ali bez vašeg povjerenja neće moći uskladiti svoje htijenje i svoje sposobnosti. Podarite mu OPROŠTENJESjetite se da je vaše dijete ipak mnogo mlađe od vas i da ne može rasuđivati na vaš način. Podarite mu svoju STRPLJIVOSTNeka vam ne bude teško da mu pomognete loviti ribe u umivaoniku dok ne bude znao razlikovati vode u kojima prebivaju, od voda u kojima ne prebivaju. Podarite mu svoju BLAGOSTNemojte mu biti prepreka u životu, ali ga nemojte učiti da izbjegava prepreke na koje bude nailazio. Podarite mu svoju ISKRENOSTOsvjetljavajte njegov put da se ne bi osjetio strancem u ovom svijetu i sebi samom. Podarite mu POSTOJANOSTVašem je djetetu neophodna vaša prisutnost i vaše okrilje. Ako se o vas neće moći osloniti, kako će u svoje srce znati sklanjati one koje će sresti?

Možete mu podariti mobitel, CD player, kompjutorske igrice, električnu željeznicu, loptu, kocku ili klizaljke - svejedno je, ali ako mu ne podarite sebe, ništa mu niste podarili. Barem nešto od toga možete podariti sebi samima i drugima.

Autor: Stjepan Lice, odabrala Ksenija Vičić - predsjednica Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić"