Portiću nagrada Erste fondacije za socijalnu integraciju!

ErsteStrukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić" iz Rijeke za projekt "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida" osvojila je počasnu nagradu na četvrtoj svečanosti dodjele Nagrade Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013. godine - što znači da je projekt udruge Portić među 35 najboljih projekata centralne i jugoistočne Europe! Službeno priopćenje Zaklade pročitajte ili preuzmite u nastavku. U fotogaleriji pogledajte slike s proglašenja.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić” iz Rijeke i udruga osoba s invaliditetom”Bubamara” iz Vinkovaca osvojile su počasne nagrade na četvrtoj svečanosti dodjele Nagrade Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013. Među finalistima iz Hrvatske bile su još i dramski studio slijepih i lsbovidnih „Novi život“, udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“, Civitas Zagreb, Društvo tjelesnih invalida, Dječji dom „Tić“ iz Rijeke, Autonomni centar ACT, Prostor rodne i medijske kulture „K-zona“, Društvo za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato“ i Srpski demokratski forum.

Pobjednici natječaja za Nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013 proglašeni su na svečanosti održanoj 27. lipnja u Beču. Ukupno je nagrađeno 35 organizacija koje su posvećene realizaciji projekata na polju integracije marginaliziranih društvenih skupina u 13 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe: (Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, i Srbiji).

Ukupan fond nagrada iznosi 616.000 eura i bit će raspoređen među svim dobitnicima. Prva nagrada, u iznosu od 40.000 eura, dodjeljena je organizaciji „Mali ljudi” iz Rumunjske, za projekt „Ne bojim se!”. Obje organizacije iz Hrvatske osvojit će po 16.000 eura, kao i podršku konzultanata u odnosima s javnosću tokom dvije godine, a također će postati članice Akademije nevladinih organizacija Zaklade ERSTE. Tijekom naredne dvije godine, ove dvij nagrađene organizacije sudjelovat će u nizu edukativnih programa, obuka i radionica, kako bi ojačale svoje kapacitete, zajedno sa 136 organizacija finalista natječaja iz zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

• Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece „Portić“ 

Ovaj projekt se kontinuirano provodi od 2009, a njegova dobrobit vidljiva je iz redukcije negativnih efekata dječje hospitalizacije i u pozitivnoj atmosferi u bolnici koju stvaraju volonteri udruge „Portić“ Projekt se bazira na holističkom
pristupu i na korištenju pričanja priča u terapeutske svrhe.

„Nagradu za društvenu integraciju dodjeljujemo četvrti put, sa snažnom željom 
da javno odamo priznanje hrabrim organizacijama koje se bore za društvenu integraciju marginaliziranih skupina ljudi u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Uprkos značajnim dostignućima, mnoge nevladine organizacije još uvek imaju neizvjesnu budućnost, pogotovo u socijalnom sektoru. Ekonomska kriza i teškoće u društveno-političkom životu, kao i ograničenja koja nameće državna administracija, doprinose situaciji u kojoj mnogi akteri civilnog društva žive i rade u atmosferi stalne nesigurnosti. Želimo čestitati nevladinim organizacijama i ljudima koji sa njima rade i nastojimo javnosti učiniti vidljivima njihove rezultate i ulogu, jer su nam u doba tranzicije svima potrebni pozitivni znakovi društvenog angažmana zahvaljujući kojima vjerujemo da možemo nešto promjeniti i da svako od nas može doprinjeti tome da stvorimo ljepše mjesto za život“, rekla je Doraja Eberle, predsjednica Upravnog odbora Zaklade ERSTE. 

Nagrađeno je 35 organizacija (30 dobitnika Nagrade, 4 dobitnika specijalne nagrade žirija i jedan dobitnik nagrade od strane organizacija sudionica). Odluku o pobjednicima donio je međunarodni žiri između 136 organizacija koje su ušle u finale natječaja i skoro 2000 prijavljenih projekata. Više informacija o Nagradi Zaklade ERSTE za društvenu integraciju možete
pronaći putem linka: www.socialintegration.org.

Kompletno priopćenje za javnost pogledajte ovdje.