Projekt Tete pričalice ide dalje!

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" koja upravo obilježava šest godina djelovanja nastavlja s provedbom i širenjem projekta Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida, poznatijeg pod nazivom Tete pričalice. Projekt financijski pomažu Ministarstvo zdravlja i Grad Rijeka, a u tijeku su prijave za volontiranje u četvrtom ciklusu.

Projekt Tete pričalice provodi se od studenoga 2009. godine, s ciljem ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece. Projekt se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida, a uz Odjel Onkologije i hematologije provoditi će se na još dva odjela, rečeno je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala predsjednica udruge Portić Ksenija Vičić, prof.dr.sc. Goran Palčevski iz Dječje bolnice Kantrida, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Predrag Šustar, koordinatorica za programe, Gradske knjižnice Rijeka - Dječji odjel Stribor Verena Tibljaš i Tamara Milovanović iz Udruge Portić.

Projekt Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida povezao je znanost, zdravstvo, lokalnu zajednicu, neprofitni sektor i kulturu. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Za zainteresirane volontere, 9., 10. i 11. listopada 2012. godine, održat će se pripremni seminar, a prijave mogu poslati na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

"Udruga Portić jedna je od onih udruga koje profesionalnošću i kvalitetom rada nedvojbeno zaslužuju potporu Grada Rijeke, što i imaju od početka djelovanja. Osim ovog, pratimo i niz drugih projekata koje ova udruga kandidira prema europskim fondovima i natječajima Grada Rijeke. Ovaj projekt vrijedan je iz nekoliko razloga, prvenstveno stoga što potiče volonterstvo, čemu i riječka gradska uprava pridaje posebnu pažnju. Uz to, na ovaj način podržavamo razvoj i unaprjeđenje usluga Dječje bolnice Kantrida, a njime se objedinjuje niz prednosti za bolnicu, djecu i njihove roditelje", kazala je Šajn čestitajući ujedno članicama Udruge i to što se Nacrt Zakona o dadiljama konačno našao na stranicama nadležnog ministarstva. Uskoro će se naći i pred saborskim zastupnicima, čime se ova udruga, kao inicijator, može ponositi.

Palčevski je podsjetio na početke realizacije projekta Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida, kada udruga na raspolaganju nije imala niti jednu kunu. "Javili su nam se s idejom da djeci želje uljepšati i na neki način, skratiti duge bolničke dane, što smo prihvatili. Organizirali smo početnu edukaciju za volontere i pustili ih da rade. Činjenica jest da zdravstveno osoblje djeci ne može dostatno upotpuniti nedostatak doma i ljubav koja im je potrebna, a svi smo svjesni toga koliko je mentalno liječenje svim bolesnicima dodatni motiv. U početku tete pričalice bile su usmjerene na hematoonkološki odjel, a sad svoje djelovanje šire i na Zavod za dječju kirurgiju i na Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju", najavio je Palčevski.

Studenti psihologije i pedagogije, kazao je Šustar, najbrojniji su među volonterima, a dolaze sa Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. K tomu, Studentski zbor FFR-a organizirao je i Humanitarni dan sporta u okviru kojega su studenti prikupljali financijsku pomoć za Udrugu Portić. Fakultet u predstojećoj akademskoj godini, u suradnji s Institutom Gallup, planira provedbu projekta koji će se baviti širenjem kvalitete života na najmlađu populaciju.

"Ovim projektom Gradska knjižnica izlazi iz institucionalnih okvira i ulazi u domove. Osim humanitarne note ovaj projekt ima niz drugih dobrobiti za sve sudionike. Pričanje priča traje sat vremena, što znači da im se djeca kroz dan vesele, maštaju i sigurno imaju ljepši san. Na taj način i roditelji se mogu uvjeriti da je priča najjeftiniji recept za ljubav i povezivanje s djecom", poručila je Tibljaš.

Milovanović je podsjetila da je Udruga 2010/ 2011. imala 70 volontera koji su prošli edukaciju, a 53 ih je potpisalo ugovor za pričanje priča djeci u dva ciklusa po dva mjeseca. U 2011-oj godini za pričanje priča prijavio se 121 volonter, među kojima 74 nova, dok je projekt nastavilo realizirati njih 92. U dosadašnjem radu svi oni u pričanju priča proveli su 1.868 sati. Pozivajući volontere da se u što većem broju uključe u ovaj projekt, Vičić je kazala da ugovore s udrugom potpisuju nakon trodnevne edukacije koja se provodi u prostoru Sveučilišta, Gradske knjižnice (Stribor) i Dječjeg vrtića. Do sada je prijavljeno 60, a očekuje se 80 novih volontera.

(LJ.M.P. - Grad Rijeka)