Prijem za Tete pričalice kod gradonačelnika

PrijemZa Tete pričalice - pripovjedačice priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida organiziran je prijam kojemu je, uz gradonačelnika Vojka Obersnela, nazočila i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Projekt Tete pričalice dobio je od Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, pohvalu za Naj-akciju 2012. u Hrvatskoj. Grad Rijeka je za projekt Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida - Tete pričalice dobio pohvalu za Naj-akciju 2012. u Hrvatskoj. Naime, središnji Koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine– prijatelji djece, podsjetio je gradonačelnik Obersnel, svake godine poziva gradove i općine uključene u tu akciju da predlože po jednu aktivnost koju su provele u tekućoj godini na natjecanje za Najakciju u Republici Hrvatskoj.

"Smatramo da je ovo vaša nagrada i zato smo vam se htjeli i javno zahvaliti", kazao je Obersnel uručujući voditeljici projekta i predsjednici Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece „Portić“ Kseniji Vičić ček na 5.000 kuna. Projekt Tete pričalice provodi se od 2009. godine, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica hospitalizacije djece. Projekt se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida, na Odjelu onkologije i hematologije, u Zavodu za dječju kirurgiju i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Organizator programa je Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ koju vodi pedagoginja Ksenija Vičić, a koordinatorica je psihoginja Tamara Milovanović. Projekt trenutačno realizira 114 volontera, a u dosadašnjem radu svi oni u pričanju priča proveli su 1.868 sati. Projekt financijski pomažu Ministarstvo zdravlja i Grad Rijeka, a financiran je i od strane nizozemske fondacije „Co-operating Netherlands Fundations for Central and Eastern Europe” (CNF CEE). Ukupan dosadašnji budžet projekta iznosi oko 120.000 kuna.

Projekt Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida povezao je znanost, zdravstvo, lokalnu zajednicu, neprofitni sektor i kulturu. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Pričanje priča traje sat vremena, što znači da im se djeca kroz dan vesele, maštaju i sigurno imaju ljepši san. Na taj način i roditelji se mogu uvjeriti da je priča najjeftiniji recept za ljubav i povezivanje s djecom. Među suradnicima na projektu je Filozofski fakultet koji osigurava prostor za pripremne seminare i edukacije te zajedno s Pravnim, Ekonomskim i Medicinskim fakultetom oglašava seminar i poziva studente da se volonterski uključe u ove akcije putem prijava koje se nalaze na mrežnim stranicama svih Odsjeka. Tu je i Gradska knjižnica Rijeka - Dječji odjel Stribor koji omogućuje besplatnu posudbu knjiga i slikovnica te sudjeluje u provedbi pripremnog seminara za volontere kao i Dječji vrtić Rijeka čije odgajateljice sudjeluju u radionicama „Izrada scenskih lutaka“ i edukaciji o interpretativnom pripovijedanju. Suradnici su i Klinički bolnički centar- Odjel Onkologije i hematologije koji sudjeluje u provedbi seminara te Grad Rijeka - Ured Grada i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb koji priprema konferencije za medije i promovira projekt u javnosti.

Fotografije s Prijema pogledajte u Galeriji slika