Roditeljstvo treba sustavnu podršku

Svako dijete ima pravo na roditeljski odgoj, a svaki roditelj pravo na odgovarajuću pomoć društva u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti.

Projekt SUPPORT - SUstavna Podrška za POdršku RodiTeljstvu za cilj ima jačanje učinkovitosti i sposobnosti  organizacija civilnog društva u pružanju podrške roditeljstvu kroz razvoj sustava osiguranja kvalitete provedbe programa Rastimo zajedno i Rastimo zajedno PLUS.

- Projektom „SUPPORT“ želimo postići široku dostupnost, održivost te visoku kvalitetu podrške roditeljstvu koja se ostvaruje kroz programe Rastimo zajedno i Rastimo zajedno PLUS koji se provode u organizacijama civilnog društva - pojašnjava Tamara Sremec, voditeljica projekta čiji je nositelj Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ Rijeka, a partneri Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ iz Zagreba i Udruga „Korak dalje“ iz Daruvara. 

Ishodište programa "Rastimo zajedno" je pravo svakog djeteta na roditeljski odgoj koji je u njegovom najboljem interesu, a pritom se ističe pravo roditelja da dobije odgovarajuću pomoć društva u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti, a razvijen je unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici u okrilju Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo "Prve 3 su najvažnije!" Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

- Projektom će se educirati stručnjaci iz organizacija civilnog društva koje se bave podrškom roditeljstvu za vođenje interne supervizije rada provoditelja programa „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno PLUS“. Supervizija je važna u profesionalnom razvoju svih onih koji neposredno rade s ljudima i jedan od ključnih načina osiguranja razvoja organizacija i pružanja kvalitetne podrške roditeljstvu. Kako bi se osigurala visoka i stabilna razina kvalitete u provedbi programa podrške roditeljstvu izradit će se publikacija „Minimalni standardi i pokazatelji kvalitete provedbe Rastimo zajedno i Rastimo zajedno PLUS u organizacijama civilnog društva“ koja će omogućiti udrugama da roditeljima ponude kvalitetne programe u skladu s propisanim standardima, vodeći se pri tome pisanim materijalima - kaže Sremec dodavši kako će se u okviru projekta s ciljem poticanja i jačanja međusektorske suradnje i dijaloga svih zainteresiranih strana, održati okrugli stol kao i stručna konferencija na kojoj će biti prezentirani rezultati provedbe projekta.

U projekt su uključeni članovi organizacija civilnog društva koje djeluju na području: Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 641.089.32 kuna.

Maja Celing Celić 

Izvor: Civilnodruštvo.hr