Portić u OŠ Nikola Tesla - Neka odrastanje bude dječja igra

Povodom Dječjeg tjedna 2018. učenice 4d razreda Građevinsko-tehničke škole su u suradnji s Udrugom "Portić" i njihovom Tetom pričalicom Zoricom, sudjelovale u aktivnostima posvećenim djeci. Ciljevi te manifestacije su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, a kod učenika se potiče volontersko-društveni rad i praktična primjena stečenih znanja za vrijeme školovanja.

Posjetili smo 1b razred Osnovne škole "Nikola Tesla", gdje smo u sklopu aktivnosti "Neka odrastanje bude dječja igra", čitali divnu slikovnicu o prijateljstvu – "Juha od bundeve", a nakon čitanja održali smo i likovnu radionicu. Priča je potakla Luku da nazove svog prijatelja iz vrtića. Dugo se nisu vidjeli, a na svoj crtež je napisao i kako mu jako nedostaje. Danas će mamu pitati za prijateljev broj telefona i najaviti mu se da dolazi do njega i nosi mu svoj crtež. Nakon toga bi mogli odigrati i jednu igricu, pa otići na palačinke ili sladoled. Iako je školska godina tek počela, ovi prvašići kažu kako su već odličan tim. O uspjehu našeg druženja dovoljno govori i poziv djece 1b – "Dođite nam opet sutraaa!!"

Tesla

Pokusić za Portić - Portić u OS Gelsi

"Portić" i "Gelsi" i ove godine pokazali su svoju dugogodišnju uspješnu suradnju, a povod je bio upravo Dječji tjedan. Naime, 4. listopada 2018. godine, učenici 4.b razreda pokazali su svoju kreativnost u izvedbi pokusa koji su imali vrlo korisnu primjenu u svakodnevnom okruženju. Tema radionice nosila je naziv "Pokusić za Portić", a voditeljica radionice bila je učiteljica Vlasta Tibljaš. Ovo su samo neki od naziva pokusa koji su uspješno izvedeni:

1. Sunce - zagrijavanje tamne i obične plastične čaše s vodom
2. Trošenje kisika gorenjem
3. Ima li u zraku vodene pare?
4. Ispitivanje svojstava i sastava tla
5. Ispunjenost čaše zrakom
6. Lava Lampa
7. Bakterije
8. Mekana eksplozija
9. Duga na zidu
10. Jaje koje skače
11. Sjene
12. Duga u tanjuru
13. Plutajuće ulje
14. Voda na kartonu
15. Obojeni cvijet...

Gelsi

Pod riječkim suncobranom 2018.

Već drugu godinu zaredom Udruga "Portić" provodi kreativne ljetne radionice "Pod riječkim suncobranom". Ove su godine radionice trajale dva tjedna dulje, odnosno od 18. lipnja do 17. srpnja 2018. godine, a u tom je periodu kroz radionice prošlo čak dvadesetdevetero djece mlađeg školskog uzrasta.

Voditeljice radionica, Ines Šoštarić i Anamaria Brižan, na cjelodnevnim su radionicama poticale kreativno stvaralaštvo, vodile djecu na kratke izlete s ciljem upoznavanja našega grada, organizirale razna sportska natjecanja i natjecanja u društvenim igrama i sl.

Polaznici su izrađivali origami radove, oslikavali kamenčiće i slikali na papiru temperama, pisali pjesme i priče, crtali stripove, sudjelovali u igrama sa zagonetkama i pokusima, a svakog su dana vježbali i igrali igre na otvorenom (vijača, graničar, pjetlić, lastik, badminton…). U suradnji s Centrom tehničke kulture i Društvom za zaštitu životinja Rijeka, dvije su grupe djece prisustvovale radionici "Male tajne za sretne njuškice", a teta pričalica Zorica Radojčić održala je i dvije likovne radionice.

Ove kreativne i nadasve vesele radionice završile su zabavom za sve sudionike, uz puno pjesme, plesa i smijeha, a s svim su polaznicima podijeljene i pohvalnice s fotografijom za uspomenu.

Suncobran

Sajam povodom dana svetog Vida

Udruga "Portić" prvi je puta sudjelovala na sajmu povodom Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke. Članovi i volonteri udruge "Portić" prodavali su, u razdoblju od 12. do 15. lipnja 2018. godine, rukotvorine koje su sami izradili – torbe, ruksake, broševe i bookmarkere. U nastavku možete vidjeti fotografije sa sajma kao i fotografije radova.

Sajam 1

Sajam 2