Sri, 17.07.2019. 04:25
Najavljen veliki humanitarni koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove"

Na konferenciji za medije, održanoj u utorak, 18. lipnja 2019. u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO najavljen je humanitarni koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" koji će se održati u četvrtak, 24. listopada 2019. u Centru Zamet u Rijeci. Veliki koncertni spektakl vrhunac je obilježavanja 10. rođendana programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice" čiji je organizator Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" iz Rijeke.

Na konferenciji za medije govorili su Maja Pudić, voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke, te u ime organizatora koncerta, Maja Opašić, predsjednica udruge “Portić” i voditeljica programa i Iva Vianello, članica udruge "Portić".

Maja Opašić najavila je koncert povodom 10. obljetnice programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice" i izrazila zahvalnost Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na pokroviteljstvu i potpori u organizaciji koncerta koji ima humanitarni karakter. Istaknula je da je povodom obilježavanja 10. obljetnice Projekta održano već niz aktivnosti kao što su razne radionice za građane, djecu i volontere Udruge, te posjet Udruzi Ri21 i Dječjem domu Selce. Za jesen se palniraju posjete Udruzi Ri21, Pričaonica u Gorskom kotaru u suradnji sa Gradskom knjižnicom Rijeka, čitanje i darivanje knjiga u gradskim autobusima i razne radionice. Glavna proslava rođendana Teta i Barba pričalica je humanitarni koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" koji će se održati 24. listopada 2019. godine u riječkom Centru Zamet. Prema odluci Upravnog odbora udruge, a u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka iz prikupljenih će se sredstava kupiti oprema potrebna odjelima (primjerice kreveti za roditelje koji borave uz uzglavlje djece tijekom cijeloga dana, namještaj za dječje bolničke sobe i sl. predmeti kojima će se podignuti kvaliteta bolničkoga standarda za djecu i njihove roditelje) za potrebe Odjela hemato-onkologije i Odjela za neurologiju i dječju psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka – lokalitet Kantrida.

Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" osnovana je u rujnu 2006. godine i dosad je pokrenula nekoliko važnih projekata i programa te više različitih aktivnosti namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici. Najpoznatiji program udruge upravo je "Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice" koji se kontinuirano provodi od studenoga 2009. godine do danas, u početku na Odjelu hemato-onkologije, od listopada 2012. godine na Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, od siječnja 2015. na Odjelu za bolesti pluća i srca i kliničku imunologiju te od ožujka 2017. na Odjelu za neurologiju i dječju psihijatriju Kliničkoga bolničkoga centra Rijeka – Dječja bolnica na Kantridi. Riječ je o programu jedinstvenom u Hrvatskoj, a Klinički bolnički centar Rijeka prva je bolnica u Hrvatskoj u kojoj se program počeo provoditi.

Maja Pudić čestitala je Portiću u ime gradonačelnika na dosadašnjem, iznimno uspješnom i nadasve hvale vrijednom i plemenitom radu, povodom 10. obljetnice programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć – tete i barbe pričalice". Hvale je vrijedno i prikupljanje financijskih sredstava, odnosno donacija za potrebe Odjela hemato-onkologije i Odjela za neurologiju i dječju psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka – lokalitet Kantrida, kao i već 13-godišnja skrb o potrebama i dobrobiti djece, mladih i njihovih obitelji u našem gradu. Vrijednosti programskog djelovanja Portića prepoznate su i izvan granica našeg grada, uz širenje programa na bolnice u Zagrebu, Splitu, Puli i Čakovcu, čime je Grad jako ponosan, jednako kao i impozantnim brojem od 1000 volontera koji su značajno pridonijeli uspješnoj provedbi programa s 900 hospitalizirane djece godišnje. Gđa Pudić zavalila je u ime Grada na svemu što Portić čini za dobrobit djece te pozvala građane Rijeke da dođu na koncert 24. listopada i podrže njegov plemeniti cilj.

Iva Vianello predstavila je program koncerta koji će započeti u 19 sati. Na koncertu će nastupit neka od najpoznatijih imena riječke i hrvatske glazbene scene. Svoje su sudjelovanje na koncertu zasad potvrdili (po abecednom redu): Antonela Doko, Boris Štok, Denis & Denis, Jonathan, Klapa Kastav (m), Klapa Luka (ž), Koktelsi, Marko Tolja, Mateo Pilat, Mauro Staraj & La Banda, Mia Negovetić, Neno Belan & Fiumensi, Sandro Bastiančić, The Siids, a uskoro se očekuju potvrde još nekoliko sjajnih izvođača kojima su poslani pozivi. Sve izvođače pratit će Olja’zz bend pod mentorstvom našeg renomiranog glazbenika Olje Dešića koji će se pobrinuti i za vrhunsku produkciju koncerta. Ulaznice za koncert uskoro će biti u prodaji.

Maja Opašić pozvala je građane da dođu na koncert i proslave zajedno s Portićem 10. rođendan projekta "Tete i barbe pričalice" naglasivši da volonteri udruge Portić, njih više od 100 svake godine, svaku večer (uključujući subote, nedjelje i blagdane) odlaze na odjele te uz priču i druženje olakšavaju bolničke dane hospitalizirane djece. Zahvaljujući angažmanu i predanom radu velikoga broja volontera, više od 900 djece godišnje s manje nelagode iščekivalo je rezultate svoga liječenja, a negativne posljedice njihove hospitalizacije bile su ublažene. I djeca i roditelji s radošću prihvaćaju tete i barbe pričalice koje su postale dio njihove bolničke svakodnevice. Inicijativu podržava i medicinsko osoblje. Projekt financiraju Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Aktivnosti udruge "Portić" kao i sve novosti o velikom humanitarnom koncertu "I ti možeš uljepšati nečije snove" pratite na Facebooku: https://www.facebook.com/PorticRijeka i https://www.facebook.com/events/870621419951703/

10. rođendan teta i barba pričalica

Najznačajniji projekt Udruge "Portić" - "Pripovjedač/ica priča za laku noć – "Tete i barbe pričalice" koji se u KBC-u Rijeka, na lokalitetu Kantrida, provodi od studenoga 2009. godine, ove će godine obilježiti 10. godišnjicu kontinuiranog djelovanja. Povodom toga jubileja Udruga "Portić" pripremila je mnogobrojne slavljeničke aktivnosti koje ćemo vam predstaviti tijekom narednih mjeseci.