Pon, 26.02.2024. 12:07

Arhiva vijesti 2012. godine

Arhiva vijesti 2012. godine

Arhiva vijesti Udruge "Portić" iz 2012. godine:

OTVORENA BIBLIOTEKA U PORTIĆU
Rijeka, 18.3.2012.

U Udruzi Portić otvorena je biblioteka u kojoj se nalazi oko 70 stručnih knjiga (pedagogija, psihologija, zdravlje, menadžment i ostalo) te oko 130 slikovnica za djecu različite dobi (do 3 godine, od 7 do 11 godina, te od 12 do 15 godina). Pozivamo članove Udruge i one koji bi to htjeli poslati da nas posjete svaki četvrtak od 16 do 18 sati.


VOLONTERI NA KONCERTU KLAPE CAMBI
Rijeka, 31.03.2012.

Splitska klapa Cambi
održala je u subotu, 31. ožujka 2012., spektakularni koncert u riječkoj Dvorani mladosti oduševivši dvije tisuće poklonika klapskog pjevanja. U publici je bilo i 50 volontera iz Strukovne udruge "Portić" koji u Dječjoj bolnici Kantrida svake večeri djeci pričaju priče. Ovu nagradu volonterima osigurala je tvrtka Astoria d.o.o.


RADIONICA O SNOVIMA U PORTIĆU
Rijeka, 22.04.2012.

Prva radionica za članove Udruge Portić, na temu "Kako nam snovi mogu pomoći da bolje upoznamo sebe", voditeljice Lahorke Jurčić, prof. psiholog-psihoteraput održana je 11. travnja 2012.

Dojmovi i poruke nakon radionice:

  • "Osvjestila sam što mi snovi poručuju i kako to prepoznati", 
  • "Osjećala sam se ugodno i lijepo u spontanom dijalogu koji mi je otvorio nove putove u životu", 
  • "Zanimljiv pristup tumačenju snova na više načina", 
  • "Pitanje koje ću si ubuduće postavljati, kamo me vode moji snovi i nastojat ću ih podjeliti s nekim da čujem kako ta osoba vidi moj san", 
  • "Budite to što jeste i ne sramite se svojih snova jer oni se događaju s razlogom".

PORTIĆ NA DANIMA OTVORENIH VRATA UDRUGA
Rijeka, 26.5.2012.

Udruga "Portić" sudjelovat će u Danu otvorenih vrata udruga koji će se održati 16. lipnja 2012. Portić će u svom sjedištu, na adresi Trg Svete Barbare 5/1 posjetiteljima predstaviti projekt "Riječki suncobran", te će između 10 i 14 sati održati svečanu sjednicu povodom dodjele Godišnje nagrade Grada Rijeke dr. sc. Jeleni Roganović iz Dječje bolnice Kantrida, na prijedlog upravo udruge Portić. Nakon sjednice održat će se domjenak i dodjela zahvalnica volonterima u projektu "Pripovjedačica priča u Dječjoj bolnici Kantrida". Sve aktivnosti otvorene su za javnost pa pozivamo zainteresirane da 16. lipnja posjete Udrugu Portić od 10 do 14 sati.

Kako je bilo na Danima otvorenih vrata u udruzi "Portić" pogledajte na slikama:


PROJEKT TETE PRIČALICE IDE DALJE!
Rijeka, 28.9.2012.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" koja upravo obilježava šest godina djelovanja nastavlja s provedbom i širenjem projekta Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida, poznatijeg pod nazivom Tete pričalice. Projekt financijski pomažu Ministarstvo zdravlja i Grad Rijeka, a u tijeku su prijave za volontiranje u četvrtom ciklusu.

Projekt Tete pričalice provodi se od studenoga 2009. godine, s ciljem ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece. Projekt se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida, a uz Odjel Onkologije i hematologije provoditi će se na još dva odjela, rečeno je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala predsjednica Udruge Portić Ksenija Vičić, prof.dr.sc. Goran Palčevski iz Dječje bolnice Kantrida, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Predrag Šustar, koordinatorica za programe, Gradske knjižnice Rijeka - Dječji odjel Stribor Verena Tibljaš i Tamara Milovanović iz Udruge Portić.

Projekt Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida povezao je znanost, zdravstvo, lokalnu zajednicu, neprofitni sektor i kulturu. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Za zainteresirane volontere, 9., 10. i 11. listopada 2012. godine, održat će se pripremni seminar.

"Udruga Portić jedna je od onih udruga koje profesionalnošću i kvalitetom rada nedvojbeno zaslužuju potporu Grada Rijeke, što i imaju od početka djelovanja. Osim ovog, pratimo i niz drugih projekata koje ova udruga kandidira prema europskim fondovima i natječajima Grada Rijeke. Ovaj projekt vrijedan je iz nekoliko razloga, prvenstveno stoga što potiče volonterstvo, čemu i riječka gradska uprava pridaje posebnu pažnju. Uz to, na ovaj način podržavamo razvoj i unaprjeđenje usluga Dječje bolnice Kantrida, a njime se objedinjuje niz prednosti za bolnicu, djecu i njihove roditelje", kazala je Šajn čestitajući ujedno članicama Udruge i to što se Nacrt Zakona o dadiljama konačno našao na stranicama nadležnog ministarstva. Uskoro će se naći i pred saborskim zastupnicima, čime se ova udruga, kao inicijator, može ponositi.

Palčevski je podsjetio na početke realizacije projekta Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida, kada udruga na raspolaganju nije imala niti jednu kunu. "Javili su nam se s idejom da djeci želje uljepšati i na neki način, skratiti duge bolničke dane, što smo prihvatili. Organizirali smo početnu edukaciju za volontere i pustili ih da rade. Činjenica jest da zdravstveno osoblje djeci ne može dostatno upotpuniti nedostatak doma i ljubav koja im je potrebna, a svi smo svjesni toga koliko je mentalno liječenje svim bolesnicima dodatni motiv. U početku tete pričalice bile su usmjerene na hematoonkološki odjel, a sad svoje djelovanje šire i na Zavod za dječju kirurgiju i na Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju", najavio je Palčevski.

Studenti psihologije i pedagogije, kazao je Šustar, najbrojniji su među volonterima, a dolaze sa Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. K tomu, Studentski zbor FFR-a organizirao je i Humanitarni dan sporta u okviru kojega su studenti prikupljali financijsku pomoć za Udrugu Portić. Fakultet u predstojećoj akademskoj godini, u suradnji s Institutom Gallup, planira provedbu projekta koji će se baviti širenjem kvalitete života na najmlađu populaciju.

"Ovim projektom Gradska knjižnica izlazi iz institucionalnih okvira i ulazi u domove. Osim humanitarne note ovaj projekt ima niz drugih dobrobiti za sve sudionike. Pričanje priča traje sat vremena, što znači da im se djeca kroz dan vesele, maštaju i sigurno imaju ljepši san. Na taj način i roditelji se mogu uvjeriti da je priča najjeftiniji recept za ljubav i povezivanje s djecom", poručila je Tibljaš.

Milovanović je podsjetila da je Udruga 2010/ 2011. imala 70 volontera koji su prošli edukaciju, a 53 ih je potpisalo ugovor za pričanje priča djeci u dva ciklusa po dva mjeseca. U 2011-oj godini za pričanje priča prijavio se 121 volonter, među kojima 74 nova, dok je projekt nastavilo realizirati njih 92. U dosadašnjem radu svi oni u pričanju priča proveli su 1.868 sati. Pozivajući volontere da se u što većem broju uključe u ovaj projekt, Vičić je kazala da ugovore s udrugom potpisuju nakon trodnevne edukacije koja se provodi u prostoru Sveučilišta, Gradske knjižnice (Stribor) i Dječjeg vrtića. Do sada je prijavljeno 60, a očekuje se 80 novih volontera.

(LJ.M.P. - Grad Rijeka)


VOLONTERI UDRUGE PORTIĆ U PROJEKTU HRVATSKA VOLONTIRA
Rijeka, 21.9.2012.

U akciju Hrvatska volontira, kroz našu Strukovnu udrugu za promicanje dobrobiti djece "Portić" uključilo se deset volontera. Iskoristili smo 21.9.2012. i za službeni početak novog volonterskog ciklusa u projektu "Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida" te su stoga dvije volonterke provele večer kao Tete Pričalice, a koordinatorica volontera je bila u prostoru Udruge kako bi zainteresiranima pružila informacije o edukaciji za nove volontere, koja će se održati 9., 10. i 11. listopada ove godine. Ostalih sedam volontera u prostorijama Udruge je održavalo radionicu/igraonicu za djecu, gdje smo, prema njihovim interesima, crtali, čitali, svirali na udaraljkama i igrali se različitim kockama. Dio naljepnica "Budi promjena! Volontiraj!" podijelili smo posjetiteljima i našim budućim volonterima. U nastavku su fotografije koje pokazuju veselu atmosferu u našoj Udruzi tijekom obilježavanja akcije "Hrvatska volontira". 


DJEČJI TJEDAN
Rijeka, 2.10.2012.

Tijekom Dječjeg tjedna Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" će promovirati svoje redovne aktivnosti, programe i projekte za djecu i mlade.

02. i 03. listopada 2012., od 10 do 11 sati u prostoru Udruge organiziramo "Igraonice za mame i bebe" (uz mame, pozivamo i bake i bebe, tate i bebe te djedove i bebe). Iskaz interesa i prijava do 01.10.2012.

04. i 05. listopada 2012., od 10 do 12 sati u prostoru Udruge organiziramo "Igraonicu i pričaonicu u Portiću" za djecu predškolske dobi, koja nisu polaznici vrtića. Iskaz interesa i prijava do 03.10.2012. 

U Dječjem tjednu nastavljamo s provođenjem Projekta Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida, time djeci pružamo ugodu druženja s bajkom, pričom, slikovnicom i interaktivnim igrama te im na taj način osiguravamo psiho-socijalnu podršku.


POZIV NA PREZENTACIJU ŽELJKE JERNEIĆ-KRALJIĆ
Rijeka, 9.10.2012.

Pozivamo članice udruge Portić da se odazovu prezentaciji Programa, u srijedu, 17.10.2012. s početkom u 17:30 sati - volonterka Željka Jerneić-Kraljić održat će prezentaciju realizirane aktivnosti stručnog usavršavanja iz područja edukacijske kineziologije - Brain Gym programa financiranog u okviru Programa za cjeloživotno učenje, potprograma Comenius od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU. Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi navedenog potprograma jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura, poticanje osobnog razvoja sudionika i kompetencija, te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Brain Gym je temeljni program edukacijske kineziologije kojeg je utemeljio Paul Dennison, američki stručnjak za edukacijsku rehabilitaciju. U okviru edukacijske kineziologije istražuju se i koriste prirodna iskustva kretanja i tjelesne aktivnosti koji aktiviraju mozak za optimalno učenje...

Uz navedenu prezentaciju odvijat će se Pričaonica priča u kojoj će Anamarija Simčić Paulić, autorica zbirke priča "Pigulica", uvesti djecu u zanimljiv i čudesan svijet ovčice Pigulice.


EDUKACIJA TETA PRIČALICA
Rijeka, 11.10.2012.

Od 9. do 11. listopada 2012. uspješno je provedena edukacija novih volontera u projektu "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida". Nova generacija Teta pričalica spremna je za Dječju bolnicu Kantrida, ove godine na čak tri odjela - Odjel hematologije, Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije te Odjel kirurgije. Čestitamo! :)

Pogledajte video priču o edukacijskom seminaru volontera (9.10 - 11.10.2012.): https://www.youtube.com/watch?v=jgX84Jpg8Iw


BOŽIĆNI SAJAM
Rijeka, 19.12.2012.

Sedam članova Udruge i tri ''podržavajuća'' člana ove su se zime upustili u pionirski pothvat organizacije Božićnog sajma. Pripreme su trajale intenzivnih 6 tjedana, a za to vrijeme izradili smo desetak uradaka prigodnih uz Božić koji su prodavali volonteri udruge. Izložba i prigodna prodaja realizirana je u u kućici na Korzu, preko puta Gradske ure. Sve smo okončali 20.12.2012. Zadovoljni smo što smo na taj način financijski pomogli Udruzi i rad Teta pričalica u Dječjoj bolnici Kantrida. Veselimo se novim aktivnostima u prostorijama Udruge!


PRIJEM ZA TETE PRIČALICE KOD GRADONAČELNIKA
Rijeka, 20.12.2012.

Za Tete pričalice - Pripovjedačice priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida organiziran je prijam kojemu je, uz gradonačelnika Vojka Obersnela, nazočila i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Projekt Tete pričalice dobio je od Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, pohvalu za Naj-akciju 2012. u Hrvatskoj. Grad Rijeka je za projekt Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida - Tete pričalice dobio pohvalu za Naj-akciju 2012. u Hrvatskoj. Naime, središnji Koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, podsjetio je gradonačelnik Obersnel, svake godine poziva gradove i općine uključene u tu akciju da predlože po jednu aktivnost koju su provele u tekućoj godini na natjecanje za Najakciju u Republici Hrvatskoj.

"Smatramo da je ovo vaša nagrada i zato smo vam se htjeli i javno zahvaliti", kazao je Obersnel uručujući voditeljici projekta i predsjednici Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić" Kseniji Vičić ček na 5.000 kuna. Projekt Tete pričalice provodi se od 2009. godine, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica hospitalizacije djece. Projekt se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida, na Odjelu onkologije i hematologije, u Zavodu za dječju kirurgiju i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Organizator programa je Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" koju vodi pedagoginja Ksenija Vičić, a koordinatorica je psihologinja Tamara Milovanović. Projekt trenutačno realizira 114 volontera, a u dosadašnjem radu svi oni u pričanju priča proveli su 1.868 sati. Projekt financijski pomažu Ministarstvo zdravlja i Grad Rijeka, a financiran je i od strane nizozemske fondacije "Co-operating Netherlands Fundations for Central and Eastern Europe" (CNF CEE). Ukupan dosadašnji budžet projekta iznosi oko 120.000 kuna.

Projekt Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida povezao je znanost, zdravstvo, lokalnu zajednicu, neprofitni sektor i kulturu. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Pričanje priča traje sat vremena, što znači da im se djeca kroz dan vesele, maštaju i sigurno imaju ljepši san. Na taj način i roditelji se mogu uvjeriti da je priča najjeftiniji recept za ljubav i povezivanje s djecom. Među suradnicima na projektu je Filozofski fakultet koji osigurava prostor za pripremne seminare i edukacije te zajedno s Pravnim, Ekonomskim i Medicinskim fakultetom oglašava seminar i poziva studente da se volonterski uključe u ove akcije putem prijava koje se nalaze na mrežnim stranicama svih Odsjeka. Tu je i Gradska knjižnica Rijeka - Dječji odjel Stribor koji omogućuje besplatnu posudbu knjiga i slikovnica te sudjeluje u provedbi pripremnog seminara za volontere kao i Dječji vrtić Rijeka čije odgajateljice sudjeluju u radionicama "Izrada scenskih lutaka" i edukaciji o interpretativnom pripovijedanju. Suradnici su i Klinički bolnički centar - Odjel Onkologije i hematologije koji sudjeluje u provedbi seminara te Grad Rijeka - Ured Grada i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb koji priprema konferencije za medije i promovira projekt u javnosti. 


PORTIĆ U MEDIJIMA TIJEKOM 2012. GODINE: